Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Преса

в. Янтра Днес, Велико Търново - Водачът на листата на ВМРО Ангел Джамбазки: "Работата в Брюксел минава единствено през призмата на защита на националния интерес"

Преса
25 Май 2019
Няма да допуснем България да се циганизира, а Европа да се турцизира

Джамбазки е един от малцината ни досегашни представители в Европейския парламент, които са категорично против либералния модел на мултикултурализъм, ислямизация, нелегална миграция и джендър идеология.
- Г-н Джамбазки, миграционната криза беляза европейския континент през последните години. Смятате ли, че резултатите от изборите на 26 май биха оказали влияние върху готовността на милиони мигранти, намиращи се в момента в лагери на територията на Турция, да се отправят на т.нар. "Поход на надеждата" към страните от ЕС?
- ризата с мигрантите безспорно беляза настоящия мандат на Европейския парламент и на Европейската комисия. Станахме свидетели на безпрецедентна криза, невиждана в ЕС от създаването му до сега. Този "Поход на надеждата" е очевидна провокация и е нова тактика, при която нелегални мигранти биват насърчавани от либерални НПО-та да се събират на големи компактни групи и да оказват натиск по границите на суверенни държави. Неправителствените организации се превърнаха в една пета колона на нелегалната миграция и трафика на хора. Охраната на границата е суверенно право на всяка държава и е от съществена важност за сигурността, особено що се отнася до нашата страна, която е външна граница на ЕС. Много е важно да се замислим над действията на подобни организации, които безнаказано стават съучастници в международния трафик на хора.
- В самия край на своя настоящ мандат ЕП прие на първо четене пакета "Мобилност" на Макрон. Смятате ли, че загубихме тази битка?
- Бих призовал да се запази спокойствие по този въпрос. Пет години бранехме българския интерес в сферата на транспортния бизнес. Доходите в този бранш, който засяга около 150 000 български семейства, достига до 4000 лв. Нашите западни партньори им завидяха и се опитаха да фалират българските фирми, за да вземат работниците, т.е. да преселят 500 000 души към Германия и към Франция. Пет години не допуснахме това да се случи, ще се борим това да не се случи и през следващия мандат. Европейската битка е дълъг мач, в който трябва да си внимателен на всеки етап.
- Виждате ли като възможност за следващия Европарламент да има обединение на партии, които да се опълчат на ислямизацията, имиграцията, джендър идеологията, които представляват сериозна заплаха за устоите на християнска Европа?
- Вярвам, че въпреки че вирусът на мултикултурализма е заразил редица европейски общества, те започват да осъзнават истината. Няма как горди нации с велика история да се примирят с ислямизацията и подмяната в техните общества. Франция и Германия се ислямизират с невиждани темпове. Италия се бори с нашествието в Средиземно море и с катастрофалната политика на предишни правителства. Ляво-либералните европейски партии тепърва ще трябва да отговарят за това как съумяват да съчетаят любовта си към ислямизма с крайния либерализъм и джендър идеологията.
Политиците от големите политически семейства на ЕНП и ПЕС обвиняват Европа, че не прави достатъчно за хората на Черния континент и че трябва да приемем милиони мигранти. Ние обаче не сме колониална държава и няма нужда да плащаме чужди дългове. Трябва да продължим да браним външните граници на Европа. Една от характеристиките на държавността е охраната на границата. Не ме интересуват тези европейски семейства. Аз имам едно семейство и това е България. Имам едни началници и това са българските избиратели и ме интересува само това да живеят добре. Европа се променя и трябва да сме част от тази промяна за по-добро позициониране на България в Европейския съюз
- Видимо е, че моделите за интеграция на циганите, които Европа налага, не са приложими у нас. Какво трябва да се направи, за да може България да не се превърне в циганско гето?
- Мултикултурализмът означава арабизация и турцизация на Европа и циганизация на България. Няма да допуснем подобно нещо да се случи. За жалост, представителите на циганския етнос продължават да не разбират мястото си в обществото и разчитат на престъпността като метод на препитание. ражбите, побоите и неплащането на данъци за много от тях са начин на живот. Връх на наглостта бе протестът на цигани пред общината в Бургас, защото от Ви са им спрели водата, тъй като не я плащат и са навъртели сметка от 100 хиляди лева. Циганите най-накрая трябва да разберат, че законите са за всички. Твърде дълго време търпим един закон за тях и един за нас. Единствената интеграция на маргиналите минава през спазване на закона. Неспазването на закона трябва да води до санкции. Да протестираш срещу обществени норми е наглост.
В последно време ставаме свидетели на провокации, чиято цел е да се разколебаят българите и да загубят мотивация да гласуват. Това не е полезно, защото, когато не гласуват българите, които си плащат сметките и данъците, ще упражнят правото си на глас платените в катуните и те ще определят бъдещето на България и Европа. Това работи в полза на ДПС. Наблюдава се тревожна тенденция на все повече хора, отричащи турското робство. Бе направена и грозната провокация с призив да се учи турски език в училищата. Това няма да стане. В България турски език се учи само по желание.
- Какви са Вашите приоритети за предстоящия мандат на Европейския парламент, ако бъдете избран?
- Смятам борбата срещу двойните стандарти за един от своите приоритети. Благодарение на общите усилия на българските колеги в Европейския парламент успяхме да подкрепим промяна в директивата за нелоялните търговски практики, като настояхме да няма разлика в състава на идентични продукти, продавани в различни части от Съюза.
Двойни стандарти има не само в качеството на храните. Двойни стандарти има и в оценката на множество брюкселски бюрократи за нас, източноевропейците. От идеологическия си бункер в белгийската столица те не могат да забележат огромната икономическа пропаст между изток и запад. Ламтят за социална и политическа интеграция, но са твърдо против икономическата. Ето защо нашата борба е срещу двойните стандарти. Срещу тези, които смятат, че могат да правят бизнес тук, но че ние не можем да правим бизнес на запад. Няма да се примиря в битката си срещу пакета "Мобилност". Трябва да защитаваме българските интереси и бизнес.
Българският народ е горд в опазването на традициите, бита и културата си. Битката за защитата на традиционните християнски ценности ще бъде основна битка в Европа. В България семейството винаги ще означава само едно - майка, баща и техните деца. Така че ще продължим да се противопоставяме на опитите за налагане на т.нар. джендър-идеология.
Няма как да не спомена като приоритет и Западните Балкани. Те представляват геополитически интерес за България, който ние трябва да преследваме на всички държавни равнища. За нас е важно Македония да бъде приета в ЕС, да няма граница, която да разделя народа от двете страни на границата. Разбира се, това минава през признаване на общата ни история и спиране на фалшификациите на българските исторически факти в техните учебници. Коридор номер 8 трябва да е национален приоритет. Един положителен пример от работата ми през последните 5 г. е докладът, който призна съществуването на българско малцинство в Албания. Така разбирам аз работата в Брюксел - единствено през призмата на защита на националния интерес.
- Според последните социологически проучвания ВМРО увеличава подкрепата си и шансовете да вкара двама евродепутати. Прогнозни изследвания показват висока подкрепа за Вас и голям потенциал да спечелите гласове на колебаещите се. Ще успеете ли?
- Българските патриоти проявиха мъдрост. След като не можахме да постигнем единението на политическите партии, което от ВМРО желаехме, съществуваше заплаха национално мислещите хора да нямат своето представителство в Европарламента. Това вече не е така - всички сериозни социолози показват, че подкрепата се концентрира около ВМРО и вън от всякакво съмнение ще вкараме представители в Европарламента. Голямото предизвикателство днес е не прескачането на изборната бариера, а да изместим ДПС от третото място. При тази идейна идентичност на социалисти и ЕНП на европейската сцена, дори общо управление на моменти, ролята на балансьора може да е по-важна от тази на първия. ДПС винаги задава за посока корупция, морално разложение и разруха на нацията в полза на псевдомалцинства. Вижте с колко къщи за гости са се сдобили роднините на арадъйъ, а това е най-малкото. ВМРО - напротив, като патриотична формация задава посока за силна държава, повишаване на доходи и интеграция на циганите чрез приучаване към образование, труд и спазване на законите.
- В навечерието на 24 май се срещнахте в старопрестолната библиотека с преподаватели и студенти от ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". акво беше посланието на тази среща?
- 24 май е датата, която свързва българите, където и да са по света, и каузата, за която се боря и която отстояваме от ВМРО за бъдещето на българската нация в рамките на ЕС, е съхраняване и развитие на българската писменост, езикова култура и цивилизация. Защото езикът е основата на националността. В тази връзка с преподавателите и студентите от ВТУ направихме изложба с българска кирилска графична система, която е основана на нашите традиции и нашия начин на изписване на думите и която изложба бе представена в Европейския парламент.
Освен това направихме искане за създаване на Български културен институт "Св. св. Kи-рил и Методий", по почина на Институт "Сервантес" или "Гьоте-институт", който да обедини дейността по образованието и да предоставя курсове по български език за българската диаспора и за хората, които искат да учат български език в чужбина, като по този начин запазим писмеността, езика и националността за тези хора. Затова е необходимо сключването на двустранни споразумения с правителствата на държавите от ЕС и извън Съюза, с които да има взаимно признаване и полагане на матури на български език така, както в България се полага матура на чужд език.
Тук става дума за запазването на повече от един милион българи, които се намират в Западна Европа, САЩ и Канада. Запазването на тяхното самосъзнание е напълно постижимо през матуритетен български език. Това ще ги запази като българи. Човек е такъв на какъвто език мисли, когато се събуди. Човек е такъв на какъвто език говори с майка си.
Знаем, че това, което правим, не привлича избиратели, защото не е злободневна тема, не е тема, която би провокирала противоборство. ултурата и българското самосъзнание не са тема, която пълни хладилника, не е скандално, не привлича избиратели. Но пък е национално важно и национално отговорно, затова сме се захванали с тази тема. Защото това засяга българската нация!
За ВМРО-БНД гласувайте с номер 3 в интегралната бюлетина.
24.05.2019
Стр. 11