Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Преса

в. Борба, Велико Търново - Ангел Джамбазки, водач на листата на ВМРО-БНД за Европейския парламент: "Горд съм, защото няма друга държава, която да има химн, посветен на просветата и културата"

Преса
24 Май 2019

"ВЪРВИ, НАРОДЕ ВЪЗРОДЕНИ" Е ВЕЛИК ХИМН, НЕ СЕ СЕЩАМ ДРУГА ДЪРЖАВА ДА ИМА ТОЛКОВА ВЕЛИК ХИМН, ПОСВЕТЕН НА ПРОСВЕТАТА И КУЛТУРАТА. Ето от това се чувствам горд, защото тези, които наричат себе си славяни, са взели нашето четмо и писмо, нашия език и култура. Чувствам се горд с това, което е създадено от нашите предци. Прави ли ви впечатление, че във всяко българско село най-голямата и красива сграда е тази на читалището. След това е на училището. Не кметството, то не е събирателният образ на нашето минало и настояще, а читалището. И тези сгради, строени с дарения, са и най-старите - със средна възраст 100 г.", каза миналия ден във Велико Търново водачът на листата за ЕП на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки. Той беше в старата столица, за да се срещне със студенти и преподаватели, които участваха в изложбата в Европейския парламент, посветена на кирилицата.
След това Ангел Джамбаз-ки допълни, че воден от тази гордост, е организирал изложбата, в която студенти от Великотърновския университет изографисаха български шрифтове. А след нея беше направено и искането за създаването на български културен институт "Св. св. Кирил и Методий", който да пази писмеността, езика и националността ни. "Много важна е ролята на този институт, защото към днешна дата имаме около един милион българи, които живеят в Западна Европа и САЩ. Тези хора са все още българи, защото част от тях са родени в България. Но техните деца, децата, родени от смесени бракове, ще престанат да бъдат българи. Тоест става дума за запазването на самосъзнанието на тези българи. Ако те научат матуритетен български език, след това ще могат да учат в
България, а това ще ги запази като българи", категоричен е Ангел Джамбазки.
Той призна, че напоследък все по-често мисли над въпроса, че е особено важно да изпълним със съдържание думите "единство в многообразието". "Утре е 24 май, ден, в който празнуваме съществуването на нашата цивилизация. Честваме азбуката, около която е изградена съкровищница от произведения, от раннохристиянски животописи и евангелия. Цивилизация и култура, която е дала писменост и култура на много хора. Коя друга държава, освен България, е запазила своето име повече от 1300 г. Още един повод за гордост", каза г-н Джамбазки.
ИЗБОРИТЕ НА 26 МАЙ СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНИ, ЗАЩОТО СЛЕДВАЩИТЕ ЕВРОДЕПУТАТИ ЩЕ УЧАСТВАТ ВЪВ ВЗИМАНЕТО НА РЕШЕНИЯ, КОИТО пряко засягат интересите на българските граждани. Предстои да бъде обсъждана многогодишна финансова рамка, която засяга общата селскостопанска политика, а това са субсидиите за българските земеделци. " Както знаете, заради безобразните преговори от миналото, субсидиите в България са много по-ниски, отколкото са в други европейски държави, което прави нашите производители неконкурентоспособни. Това е нещо, което пряко ни засяга. Пряко ни засяга и двойният стандарт при храните и поскъпването им. Този двоен стандарт е свидетелство, че някой гледа на нас като хора втора ръка и второ качество. Европейският парламент взема решения, които засягат миграцията.
Никой не би искал България да се превърне в депо за нелегални мигранти, нали", коментира още водачът на листата на ВМРО-БНД.
Ангел Джамбазки е убеден, че всеки евродепутат може да пази идентичността на България, независимо че в ЕП основната тема е Европа. "Обаче ако ние като български евродепутати се държим достатъчно уверено и със самочувствие, не се подмазваме на чужденците, не се кланяме ту на Изток, ту на Запад, можем да защитим честта на страната си. Затова аз, когато говоря в пленарната зала на ЕП, не използвам чужд език. Говоря на български. Никога няма да чуете германец да говори на английски език, французин на английски език или англичанин на френски или немски. Чувал съм обаче български представители да го правят. Явно си мислят, че там кандидатстват за преводачи или за работа в колцентър. Добре е да се знаят езици, но има места, където е добре да ги използваш, и места, където си длъжен да говориш на твоя език", категоричен е водачът на листата на ВМРОБНД.
23.05.2019
Стр. 6