Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Преса

в. Стандарт - Ангел Джамбазки: Браним България от незаконните мигранти и агресията на Турция

Преса
24 Май 2019

Продължаваме битката за достоен живот на възрастните хора в България, заявява най-активният българин в Европарламента и водач на листата на ВМРО -Българско национално движение за евроизборите
- Г-н Джамбазки, станахме свидетели на една поредица от провокации от страна на Турция и ДПС към България последните дни. Как ще коментирате тази активност?
- Наглост и политически цинизъм. Това ще кажа. ДПС е едно от пипалата на октопода на заплахата, наречена Турция. Друго такова беше втората турска партия ДОСТ. Друго такова пипало е превзетото от турския Дианет Главно мюфтийство. Всички тези организации работят срещу българския национален интерес, срещу единството на отечеството и срещу единството на неделимата българска нация. Затова ние даваме сражение на ДПС -противобългарска и противоконституционна партия, която мори и тормози българските граждани, както по малките населени места, така и в цели региони и така представлява чужди интереси в Европарламента.
И Вие много правилно отбелязахте, че само през последните няколко седмици сме станали свидетели на тежки протурски провокации от страна на ДПС. Всичко започна, когато бившият им лидер, който се кри в турското посолство, поиска в България да бъде признато турско национално малцинство. Ние от ВМРО категорично заставаме срещу тази идея и твърдим, че България е еднонационална държава и на територията на България няма никакви национални малцинства.
- Как ще коментирате думите на турския посланик за изучаването на турски език в училищата?
- И то не просто го поиска. Забележете, каза го на 11-и май, когато ние българите отбелязваме Св. св. Кирил и Методий, които са родоначалници на писмеността, дала хилядолетна култура на 1/6 от земното кълбо. И всичко продължи с незнаещия български език заместник-председател на партията ДПС, който заяви, че от есента сме щели да учим турски в училищата. Това уважаеми, няма да се случи, ние от ВМРО няма да го позволим. Ако някой иска да учи задължително турски, да хваща пътя и да заминава към Анкара, към Диарбекир, където желае. Тук е България и тук се говори на български език.
Нас от ВМРО не ни касаят пределите на сърдечните граници на Ердоган. За мен и моите съратници са важни правата и свободите на нашите майки, бащи, баби и дядовци. На децата на България. И именно затова категорично няма да допуснем изучаването на турски език, раздаването на учебници по турски в "техните училища", както нагло се изказа лидерът на ДПС Карадайъ.
- А как ще противостоите на новото искане на Ердоган за подновяване на членството на Турция в ЕС? Има ли такъв механизъм и каква е ролята на българските представители в ЕП?
- Категоричната позиция на ВМРО е, че Турция няма място в ЕС. В ЕП аз многократно съм гласувал против продължаване на преговорите и при последното гласуване, отново противостоях. Към момента тази тема не е на дневен ред там, но трябва да подчертая, че ако в Европа изпратим хора като героите на
Доньо Донев - тримата юнаци, които не дойдоха на работа в ключов момент и провалиха ключовото гласуване срещу плана "Макрон", няма да има гаранции.
- Вие можете ли да кажете чистосърдечно, че сте гарант на българския интерес в ЕС?
- Ние от ВМРО пет години в Европейския парламент браним българските интереси от нелегалната имиграция, от двойните стандарти при храните, браним ги от така наречения мултикултурализъм, който простичко преведено означава алабизация и турцизация на Западна Европа и алабизация и циганизация на България. За нас "България над всичко" не е просто фраза. За нас тя е символ верую и начин на живот.
Ние българите имаме 13 века история, само на Балканите, която трябва да пазим и да помним. Трябва да защитаваме своя интерес и в Европейския съюз. Защото всяко решение на Европейския парламент пряко се отразява върху живота на българите.
- Много често се говори за двойни стандарти. Аз искам да Ви попитам, могат ли да бъдат преодолени?
- Наличието на двойните стандарти в ЕС са факт. Никой не може отрече огромната разлика в доходите и стандарта на живот на хората от Източна и Западна Европа. Тази разлика се дължи на недопустимата и противоречаща на правилата на единния свободен пазар тенденция в законодателствата на редица западни държави като франция, Белгия, Италия и Австрия да приемат протекционистки закони, които ограничават правата и възможностите на предприемачите от Изтока. Те искат да ни направят инкубатор за гастарбайтери и дом за пенсионери, но няма да стане. ЕС надхвърли мярката, стана прекалено централизиран, твърд амбициозен и откъснат обикновените граждани. Ето това ще е моята битка - да променя това. България да дава достойни пенсии и заплати на българите, а не да изхранва нелегалните мигранти и да бъде послушен роб на бюрократите от Брюксел.
- А по отношение качеството на храните?
- Доказан двоен стандарт има и в качеството на храните, които се продават в Западна и Източна Европа. Очевидно производителите на известни марки храни смятат, че жителите на Източна Европа са втора качество и втора ръка хора, които могат да консумират продукти, които съдържат наполовина от съставките, продавани в Западна Европа. Този хранителен апартейд, който напомня за мрачното колониално поведение на редица западноевропейски държави в Африка, е напълно неприемлив. Двоен стандарт има и при земеделските субсидии, за България са в пъти по-малки. Затова ние казваме -така не става!
- ВМРО доста сериозно на няколко пъти повдигна и темата за стандарта на живот на възрастните хора, за промени и по отношение на ТЕЛК-овите решения. Зная, че това е вътрешнополитическа тема, но вълнува много хора.
- Да, ние не сме отказали да водим своята битка за по-високи пенсии на пенсионерите. Ще направим нужното до края на мандата минималната пенсия да достигне поне обещаните 300 лв. Без да прозвучи като оправдание обаче искам да подчертая, че ние сме малкият коалиционен партньор. Ако днес ние бяхме самостоятелно'^ власт, със сигурност цифрите щяха да бъдат други. Ще Ви кажа обаче и още нещо -имаме готов Законопроект за възрастните хора, с който повдигаме темата за гарантирания минимален доход. Държавата трябва да гарантира на всеки пенсионер доход над прага на бедността. Но това предстои като наша инициатива след изборите.
- А за хората с увреждания? Вие имахте и поредица от срещи с тях. Очакват ли се нови промени в областта и всъщност на ниво ЕС има ли механизми, които могат да подобрят настоящата действаща система в България?
- Според проучванията ще можем да представляваме проблемите на хората с увреждания и през следващия мандат в ЕП. При нас идват обикновени хора със заболявания, които се оплакват, че са ощетени при преосвидетелстване в ТЕЛК. Не е нормално човек без крайник, примерно, да ходи на ТЕЛК-ови комисии през 3 години. Това е меко казано нелепо. Има проблеми в системата и те трябва да бъдат отстранени, но при съобразяване на нуждите и интересите на всички.
- Злоупотребите обаче ли са основният проблем или натрупаните дефекти в системата?
- Категорично има проблеми със злоупотребите. Двустранен е проблемът - от една страна, са тези, които искат да злоупотребят, но от другата са изпълнителите -лекарите и другите контролни органи по системата. Ние сме за прекратяване на тази тенденция. Ние няма да откажем да подадем ръка на нито един българин, но трябва да се направи пълна промяна. Разбирайки сложността на проблема, ние ще продължим политическата борба. Аз Ви гарантирам, че каквото е необходимо в ЕП ще го отстоявам. Какво трябва да се промени в българското законодателство, очакваме предложенията на хората с увреждания.
Стр. 21